Een future is een termijncontract. Een koper en een verkoper maken nu de afspraak om iets in de toekomst tegen een bepaalde prijs te kunnen verhandelen.
Je bezit nooit een product bij een future, het is dan ook een derivaat. De basis trading bij een future is een afgeleid product die zijn waarde ontleent aan de waarde van een onderliggend product.
Futures zijn beschikbaar voor financiële producten zoals grondstoffen, aandelen, indices en obligaties.
Hiervan is de naam “future” afgeleid, het is een future contract; voor iets in de toekomst.
Het meest unieke kenmerk van een future is dat elke dag er een verrekening plaats vind. De slotkoers wordt aan het einde van de dag bepaald door de beurs waar de future wordt verhandeld. De betaling van de future vindt plaats aan het einde van de looptijd.
Ontstaan futures
Het handelen in futures is vroeger ontstaan doordat boeren het prijsrisico voor hun oogst wilde afdekken. Wanneer een boer weet dat hij over 6 maanden gaat oogsten, dan wil hij nu alvast een prijsafspraak met de koper maken zodat hij zekerheid heeft over de gemaakte opbrengsten. In de agrarische wereld bestaan er nog altijd futures, boeren die aardappelen telen, of varkens fokken voor de slacht, en zelfs sinaasappel telers voor de sap, allemaal maken ze gebruik van agrarische futures.
Er zijn ook futures op financiële producten zoals de AEX index of de Bel20.
Handelen met futures werkt altijd met een hefboom. Dit zorgt ervoor dat de nominale waarde van de beleggers positie sterk wordt vergroot. Het betekend daarentegen ook dat het risico op verlies aanzienlijk hoger is dan wanneer je zou beleggen in aandelen of indices.
De betaling van een future vindt plaats aan het einde van het afgesproken termijn.
Iedere future bestaat uit contractvoorwaarden. Hierin staat omschreven wanneer de afloopdatum is, wat de onderliggende waarde is (bijvoorbeeld de BEL20 of AEX), de hoeveelheid waar het contract over bepaald, en of er contact of fysiek wordt afgerekend.
Laten we een voorbeeld nemen en kijken naar de berekening van een future.
Kosten futures
Bij het openen van het contract betaal je niets, wel wordt iedere dag de prijs verschil in rekening gebracht.
Voorbeeld Berekening futures
AEX staat vandaag op 756 punten
De future van de AEX (FTI) heeft betrekking op 200 x de waarde van de AEX; 200 * 756 = €151200
Je ziet ook meteen waarom het risico zo hoog is, vanwege de grootte van de onderliggende positie wat in het geval van de AEX dus (de multiplier) 200 is. DIt betekend het volgende:
Wanneer de AEX met 5 punten omhoog gaat, dan gaat ook de waarde van de FTI omhoog. In dit geval is dat dan 200 * 5 = 1000 euro die wordt bijgeschreven bij de koper van de future. De verkoper van de future moet de 1000 euro betalen.
Dit gaat zo elke dag door, tot het einde van de looptijd of tot wanneer je zelf de future weer verkoopt. Omdat dit om heel veel geld kan gaan in een hele korte periode, eist de bank dat er een bepaald bedrag wordt geblokkeerd op je rekening, dit om te garanderen dat je aan de betalingsverplichting kunt voldoen. Dit noemen ze de marginverplichting. Bij de AEX bijvoorbeeld is deze marginverplichting rond de 10 %. Als we terug gaan naar bovenstaande voorbeeld betekent het dat de belegger 15.120 euro op zijn rekening moeten hebben staan wat geblokkeerd wordt.
Bij futures gaat het al snel om grote bedragen, en ook lopen de contractvoorwaarden nogal uiteen bij de verschillende futures. Wanneer je wilts starten in traden in futures zul je eerst behoorlijk wat huiswerk moeten doen. Wij raden startende beleggers ook af om hiermee te starten en eerst de nodige kennis op te doen.
Verschil futures en CFD’s
Het grootste verschil tussen futures en CFD’s is dat CFD’s kleinere trades zijn. Het handelen in futures gaat over het algemeen over veel grotere bedragen, en future contracten hebben een langere tijdsduur.
Het handelen in futures is transparent, “what you see is what you get”. Bij CFD’s kan de prijs bewerkt worden door de broker. Ook zijn futures goedkoper, de spreads zijn namelijk kleiner. Omdat een CFD een hogere spread heeft, zal de broker hogere kosten in rekening brengen.
Hoe kun je handelen in futures?
Je kunt handelen in futures via een online broker zoals eToro of DeGiro. Sommige brokers laten het niet toe dat beginnende beleggers handelen in futures, vanwege het hoge risico en de complexiteit hiervan.
Bij DeGiro kun je alleen handelen in futures wanneer je een active of daytrader account hebt, hier zijn extra geschiktheid tests en voorwaarden aan verbonden. Ook moet je een waarborgsom kunnen storten (margin) wat een percentage is van de contractwaarde. Dit laatste zul je bij elke broker moeten kunnen doen. Zoals we al eerder hebben aangegeven ligt dit rond 10 – 15 %, maar kan verschillen per product.
De kosten bij het handelen in futures zijn per broker verschillend. Het is verstandig hier eerst goed naar te kijken voordat je een broker kiest. Bij brokers zoals DeGiro en BinckBank zijn de tarieven verschillend voor de verschillende trading accounts, dit ook omdat de aangeboden services en tools heel erg kunnen verschillen per soort account.
Mocht je erover denken om te handelen in futures, adviseren wij dat je een uitstekend beleggingsstrategie op papier zet, met onder andere inzage in de financiën en hoeveel geld je echt kunt missen. Als je besluit te handelen in de AEX future, en 10.000 moet kunnen storten voor de margin, is het zaak dat je dit kunt missen in het geval dat het mis gaat.