Beleggen in aandelen voor beginners
Beleggen voor beginners – Wil je vermogen opbouwen dan kan beleggen daar een lucratieve manier voor zijn. Starten met beleggen kan echter ook intimiderend zijn. Waarschijnlijk heb je veel vragen en weer je niet waar je moet beginnen met beleggen.
Beleggen in aandelen voor beginners is minder moeilijk dan het lijkt. We leggen hier alles uit op het gebied van aandelen kopen voor beginners. Van de basisprincipes tot het openen van een beleggersrekening en belegging tips.
Waarom beginnen met beleggen?
Er zijn heel wat redenen te noemen waarom je zou moeten starten met beleggen. Heb je een beetje spaargeld dan krijg je daar rente over, maar dat is niets in vergelijking met het hoge rendement dat je kunt behalen als je gaat beleggen.
Dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoge inflatie en de overheid die mensen steeds minder bijstaat. Wil je er ook in de toekomst warmpjes bijzitten, of wil je een kind of kleinkind helpen, dan is beleggen de juiste keuze.
De voordelen van starten met beleggen op een rijtje:
- Laat je kapitaal groeien
- Bescherm jezelf tegen inflatie
- Fiscale voordelen
- Appeltje voor de dorst
- Passief inkomen
- Kans om positieve impact te maken
Beleggen voor beginners stap-voor-stap:
Beleggen in aandelen voor beginners lijkt zeer ingewikkeld, maar het is de laatste jaren steeds makkelijker geworden. Beginnen met beleggen was nog nooit zo makkelijk en ook bereikbaar voor mensen met een lager budget. Hier leggen we stap voor stap uit hoe je kunt beleggen in fondsen voor beginners.
Stap 1. Doelen vaststellen
De eerste stap voor beleggen voor beginners is het vaststellen van je doelen. Het doel dat je hebt, bepaalt namelijk voor een deel waarin en hoe je kunt beleggen. Als je wil starten met beleggen om een verre reis te betalen dan vereist dat een andere aanpak dan wanneer je wil beleggen voor je pensioen. Het vaststellen van een doel geeft richting en helpt je om vast te houden aan je plan.
Stap 2. Bepaal je budget
Beleggen voor beginners gaat niet zonder geld. Bekijk hoeveel spaargeld je hebt en hoeveel je daarvan bereid bent te investeren. Houdt daarbij rekening met het feit dat je nog genoeg geld hebt om je dagelijkste kosten en vaste lasten te betalen. Reserveer daarnaast een deel als buffer voor onvoorziene uitgaven.
Het is overigens niet per se noodzakelijk dat je een grote som spaargeld hebt. Je kunt ook met kleine bedragen beginnen, of afspreken met jezelf dat je maandelijks een deel apart zet voor beleggingen.
Het budget dat je vaststelt, heeft ook weer invloed op de manier waarop je gaat beleggen. Bovendien heeft het invloed op de beleggingsproducten en beleggingsrekeningen die je kunt openen. Beleggen voor beginners kan bij de Rabobank bijvoorbeeld pas vanaf 2000 euro. Wil je beleggen voor beginners bij ING dan kan dat al vanaf 10 euro.
Naast het budget is het ook van belang om te bepalen hoe lang je geld kunt missen. Wil je over een paar jaar een huis kopen dan moet je wel kunnen beschikken over je eigen geld.
Stap 3. Bepaal het risico dat je wil lopen
Aandelen kopen voor beginners en voor ervaren beleggers is nooit zonder risico. Er zijn een groot aantal factoren die van invloed zijn op de koers van je investeringen. Denk hierbij aan marktrisico, renterisico en problemen met de liquiditeit, maar ook de wereldpolitiek. We zullen later dieper ingaan op de risico’s.
Wat wel goed is om te vermelden is dat sommige vormen van beleggen minder risicovol zijn dan andere vormen. Obligaties zijn bijvoorbeeld minder risicovol dan cryptocurrency. Bepaal welk risico je bereid bent om te nemen en bepaal op basis daarvan waarin en hoe je belegt.
Stap 4. Bepaal de beleggingsvorm
Heb je je doelen, budget en risico bepaald dan kun je daarbij de best passende beleggingsvorm kiezen. Vind je een hoog risico niet erg en wil je snel resultaat zien, omdat je over 5 jaar op wereldreis gaat, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor crypto.
Wil je er zeker van zijn dat je na je pensioen genoeg geld hebt om leuk te leven dan kun je een minder risicovolle beleggingsvorm kiezen met een vrij stabiel rendement op de lange termijn. Verderop in dit artikel zullen we dieper ingaan op de vele beleggingsvormen die er zijn.
Stap 5. Zelf beleggen of laten beleggen?
Dan is er ook nog de volgende overweging, zelf beleggen of laten beleggen? Wil je makkelijk beleggen dan neig je misschien naar laten beleggen. Maar houd er rekening mee dat laten beleggen vooral geschikt is voor investeerders met een groot vermogen. Ben je bezig met beleggen in fondsen voor beginners dan wil je misschien toch een beetje hulp.
De middenweg is om te kiezen voor beleggen in fondsen. Dit zijn pakketten van aandelen en obligaties die zorgvuldig zijn samengesteld door experts in de financiële wereld. Bij de meeste fondsen staat ook aangegeven wat het verwachte rendement en risico is.
Passieve of actieve belegger
Ook als je voldoende vermogen hebt om je beleggingen uit te besteden aan beleggingsexperts kun je overwegen om zelf te beleggen. Ga bij jezelf te rade of je een passieve of actieve belegger bent. Actieve beleggers zijn mensen die van plan zijn om veel tijd en energie in beleggen te stoppen. Actieve beleggers houden al het financiële nieuws nauwlettend in de gaten, bedenken zelf een beleggingsstrategie en willen zelf bepalen hoe ze investeren.
Een passieve beleger wil wel beleggen, maar wil er niet te veel tijd en energie insteken. Passieve beleggers geven het investeren in beleggingsproducten graag uit handen.
Stap 6. Kies een broker en beleggingsrekening
Dan is het nu tijd om een broker en beleggingsrekening te openen. Een broker wordt ook wel een effectenmakelaar genoemd. Het is een tussenpersoon of platform die het mogelijk maakt om beleggingsproducten te kopen en verkopen. Veel bekende banken zoals Rabobank, ABN-AMRO en ING bieden ook beleggingsdiensten aan. Daarnaast zijn er specifieke beleggingsbanken en zelfs online-only opties.
Lees ook: Beste beleggersrekening
Verschillende beleggingsrekeningen
Brokers en beleggingsbanken bieden vaak een breed scala aan beleggingsrekeningen aan. Wil je bijvoorbeeld beleggen voor beginners bij de Rabobank dan kun je kiezen uit 6 verschillende beleggingsrekeningen. Elke rekening heeft zo zijn eigen functies en welke je kiest, wordt mede bepaald door de hoeveelheid energie en geld die je erin wil stoppen. Dit is een overzicht van een aantal van de opties voor beleggen in aandelen voor beginners.
- Individuele beleggersrekening (IBR) – Dit is de meest voorkomende vorm voor beginnende beleggers. De individuele rekening staat op naam van één persoon.
- Gezamenlijke beleggersrekening – Dit is een rekening waar meerdere mensen zoals partners of familieleden toegang toe hebben.
- Zakelijke beleggersrekening – Wil je meer halen uit het vermogen van je bedrijf dan kun je kiezen voor een zakelijke beleggersrekening.
- Zelf beleggen – Dit is een rekening voor mensen die zelf hun aandelen willen beheren.
- Vermogensbeheer – Dit is een rekening waarbij je vermogen beheerd wordt door de broker. Experts zullen je helpen bij beleggen en investeren.
- Pensioenrekening – Een rekening bedoeld om te beleggen met als doel om pensioen op te bouwen.
Stap 7. Maak een beleggingsrekening aan
De volgende stap in onze gids voor online beleggen voor beginners is het aanmaken van de beleggingsrekening. Wil je een beleggingsrekening voor beginners bij ING aanmaken en heb je hier al een bankrekening dan is het slechts een kleine stap.
Je gaat naar internetbankieren en maakt vanuit je account de beleggingsrekening van je keuze aan. Je kunt hier direct geld van je bankrekening opzetten zodat je direct kunt beleggen. Hetzelfde is het geval voor andere banken zoals Rabobank en ABN-AMRO. Heb je hier al een rekening dan kun je eenvoudig een beleggingsrekening openen. Dit kost slechts een paar minuten.
Wil je een beleggingsrekening openen bij een andere bank. Een waar je nog geen rekening hebt, dan duurt het proces iets langer. Je moet eerst al je persoonlijke gegevens invoeren. Vervolgens zal men willen verifiëren dat jij ook daadwerkelijk degene bent die je zegt te zijn. Dit wordt meestal gedaan met behulp van je identiteitsbewijs.
Stap 8. Beginnen met beleggen
Dan is het nu eindelijk tijd voor het leukste deel, starten met beleggen. Kies een fonds, obligatie of aandelen uit, voer het bedrag in dat je wil investeren en voltooi de betaling. Je bent nu eigenaar van beleggingsproducten, nu is het slechts wachten op rendement.
1. DeGiro - Beste aandelen app
2,5 miljoen beleggers zijn je al voor gegaan in de afgelopen tien jaar. Deze aandelen app heeft een groot aantal awards gewonnen en is dan ook niet voor niets een van de marktleiders in Nederland. Je kunt wereldwijd aandelen kopen en verkopen van 50 beurzen in 30 landen. En dat tegen zeer lage handelstarieven.
2. eToro - Beste app om te beleggen
Je vindt er meer dan 3000 verschillende assets waaronder aandelen en crypto. Je hebt dus meer dan genoeg keuze. Je kunt hierin handelen via de gebruiksvriendelijke app. Ook als je nog niet eerder hebt gehandeld in aandelen zul je de app begrijpen. Het is dan ook een van de beste beleggingsapps voor beginners.
3. BUX Zero - Beste trading app voor Nederland
Dit beleggingsfonds is gericht op een zo hoog mogelijk rendement door middel van een focus op bedrijven die in de VS gevestigd hebben. Het fonds heeft veel interesse bij Shopify, maar ook Apple, Netflix en Moderna zijn grote aandelen waar ze veel interesse in hebben.
Wat zijn aandelen en andere beleggingsproducten?
Voordat je begint met beleggen voor beginners moet je weten wat aandelen zijn. Als je gaat starten met beleggen zul je er al snel achter komen dat er veel beleggingsproducten zijn. Je kunt in meer dingen beleggen dan in aandelen alleen. Dit zijn een aantal van de producten waar je in kunt investeren:
- Aandelen
- Obligaties
- Beleggingsfondsen
- Exchange-Traded Funds (ETF’s)
- Valuta (FOREX)
- CFD’s
- Cryptocurrency’s
Aandelen
Een aandeel is een bewijs dat je een deel van een bedrijf in eigendom hebt. Deze aandelen worden over de hele wereld verhandeld op financiële markten. Als je aandelen koopt, wordt je aandeelhouder van een bedrijf. Het geeft je stemrecht tijdens jaarlijkse vergaderingen over belangrijke beslissingen.
- Een aandeel vertegenwoordigt eigendom in een bedrijf
- Je ontvangt uitkering uit winst of reserves (dividenduitkering)
- Redelijk risicovol, potentieel hoge koersstijging
Lees hier: Beste aandelen
Obligaties
Obligaties zijn als het ware leningen die je als beginnende belegger aan de overheid of andere instellingen geeft. Hiervoor krijg je een bepaald percentage rente. Bovendien ontvang je het geld op een specifiek moment terug.
- Lening aan de overheid of andere bedrijven
- Uitkering van rente
- Minder risicovol, maar laag rendement
Lees hier: Beste obligatie ETF’s
Beleggingsfondsen
Een beleggingsfonds is een pakket met verschillende aandelen en obligaten. Een beleggingsfonds wordt samengesteld door een beleggingsbank. Bij beleggen voor beginners is het slim om een beleggingsfonds te overwegen. Ze zijn met zorg samengesteld door experts. Je hoeft dus zelf niet al het werk te doen en kunt meeliften op de kennis van experts.
- Een pakket van meerdere aandelen en obligaties
- In professioneel beheer, maar wel met beheerskosten
- Minder risicovol vanwege spreiding
Lees hier: Indexfondsen vergelijken
Exchange-Traded Funds (ETF’s)
Een ETF lijkt op een beleggingsfonds. Het grootste verschil is dat ze direct op de beurs worden verhandeld. Het is geen product van een specifieke beleggingsbank. Een ETF wordt vaak passief beheerd, wat betekent dat er weinig aanpassingen aan de portefeuille wordt gemaakt. Dat zorgt ervoor dat de beheerskosten lager kunnen zijn.
- Worden op een groot aantal beurzen verhandeld
- Lagere beheerskosten
- Diversificatie waardoor minder risicovol
Lees hier: Beste dividend ETF’s
Valuta (Forex)
Je kunt als belegger ook investeren in vreemde valuta. Je wisselt euro’s in voor vreemde valuta, maar dan op grotere schaal dan wanneer je op vakantie gaat. Met beleggen in valuta hoop je dat je door een veranderende koers winst maakt.
- Handelen in valuta
- Makkelijk te begrijpen en transparant
- Kans op hoog rendement, maar wel risicovol
CFD’s
CFD is een afkorting voor Contract For Difference. Het is een beleggingsvorm die je laatste jaren steeds populairder is geworden. CFD’s kun je gebruiken om in te spelen op stijgingen van een koers. Je wordt geen eigenaar, maar krijgt recht op winst bij een stijgende koers.
- Inzetten op koersstijging
- 24 uur per dag beschikbaar, je bent niet afhankelijk van de beurstijden
- Risicovol en vereist goede analyse
Cryptocurrencies
Een redelijk nieuw beleggingsproduct is cryptocurrency. Dit zijn digitale munten zoals Bitcoin, Litecoin en Ethereum. De prijzen van cryptocurrency schommelt sterk waardoor het hoog risico oplevert. Cryptocurrency’s worden meestal niet bij de standaard beleggingsbanken verhandeld, maar bij specifieke crypto-brokers.
- Handelen in cryptomunten
- Keuze uit honderden cryptomunten
- Hoog risico
Risico’s van beleggen
Wil je leren online beleggen voor beginners dan kun je niet om de risico’s heen. Omdat nooit vooraf exact vast te stellen is wat de markt doet kunnen de koersen dalen en stijgen. Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij de hoogte van de koersen. We zullen ze hier benoemen. Daarbij zullen we een overzicht geven van risicovolle en minder risicovolle investeringen.
Factoren die een rol spelen bij koerswijzigingen
Er zijn verschillende redenen waarom koersen moeilijk te voorspellen zijn. We zetten de belangrijkste factoren hier op een rijtje:
- De economie – De landelijke en wereldeconomie hebben invloed op de koersen. Bij een slechte economie zullen de koersen dalen.
- Geopolitieke ontwikkelingen – Als er spanningen zijn in de wereld zoals oorlogen en conflicten dan heeft dat invloed op de koers.
- Trends in de sector – Gaat het goed met een bepaalde sector dan zul je dat ook terugzien in de koersen. Het tegenovergestelde is ook het geval.
- Bedrijfsnieuws – Als een bedrijf groot nieuws heeft, zal dat de koers veranderen. Zowel in de positieve als negatieve zin.
- Valutakoers – Koop je aandelen in andere valuta dan moet je rekening houden met de stijging of daling van deze koers. Dat is ongeacht de koers van de aandelen zelf.
- Rentetarieven – Hogere rentetarieven kunnen ervoor zorgen dat de rente op beleggingsproducten daalt. Andersom is overigens ook het geval.
- Liquiditeit – Soms verkopen beleggingsproducten niet goed, ongeacht de koers.
Het is goed om het financiële en wereldnieuws goed in de gaten te houden. Dat vanwege de grote kans op koersschommelingen. Door deze informatie bij te houden kun je meer weloverwogen beslissingen nemen.
De risico’s van specifieke beleggingsvormen
Er zijn een groot aantal beleggingsproducten. Wil je leren aandelen kopen voor beginners dan kan het een beetje overweldigend zijn. Weten wat de bijbehorende risico’s zijn kan je op weg helpen en meer rust geven.
Laag tot zeer laag risico:
- Obligaties
- ETF’s
Hoog tot middelhoog risico:
- Aandelen
- Fondsen
Zeer hoog risico:
- Crypto
- Forex
- CFD’s
Beleggen tips
Aandelen kopen voor beginners kan je veel opleveren, maar je moet wel op een aantal zaken letten. Hier zijn een aantal beleggen tips om online beleggen voor beginners makkelijker te maken.
- Lees je in – Een van de belangrijkste dingen om te doen is je inlezen in de materie. Houdt nieuwsberichten bij over de financiële markt, de economie in zijn algemeen, en het specifieke beleggingsproduct. Ben je niet zeker over een bepaald product dan is het verstandig even af te wachten of meer onderzoek te doen.
- Diversificatie – Diversificatie staat voor het spreiden van je investeringen. Investeer niet één beleggingsproduct in een specifieke sector. Ga voor een divers pakket aan producten. Op deze manier spreid je het risico en zul je nooit in een keer al je geld kwijtraken.
- Houdt rekening met de kosten – Een onderwerp dat we nog niet eerder besproken hebben zijn de kosten waar je mee te maken krijgt bij beleggen. Zo zijn er servicekosten, transactiekosten en beheerskosten waar je mee te maken krijgt. Bekijk die kosten voordat je een specifieke beleggingsrekening en beleggingsproduct kiest.
- Geduld is een goede zaak – Beleggen is een kwestie van een lange adem. Over het algemeen zal het jaren duren voordat je beleggingen echt rendement opleveren. Maak je niet te veel zorgen over koersschommelingen onderweg, dat is redelijk gebruikelijk. Stap alleen tussentijds uit als alle nieuwsberichten aantonen dat de investering niet de moeite waard meer is.
- Zet niet al je geld in – Het is misschien verleidelijk om een groot deel van je spaargeld te beleggen. Houd er rekening mee dat je ook geld apart houdt voor onvoorziene uitgaven zoals een auto met stukken of een reparatie aan je dak. Bovendien is er altijd het risico dat je geen rendement behaald en zelfs geld kwijtraakt.
Conclusie - Aandelen kopen voor beginners
Wil je meer uit je spaargeld halen dan kun je tegenwoordig heel simpel beginnen met beleggen. Investeren voor beginners is al lang niet meer iets voor mensen met een gigantisch vermogen die in de financiële sector werken. Banken en brokers beseffen zich, maar wat goed dat beleggen toegankelijk moet zijn voor iedereen. Daardoor zijn er tegenwoordig steeds meer hulpmiddelen om online beleggen voor beginners mogelijk te maken.
Er zijn meer brokers en een groot aantal beleggingsrekeningen waar je uit kunt kiezen. Bovendien investeren veel beleggingsbanken in tools en hulpmiddelen zoals video’s en webinars zodat mensen makkelijk kunnen beleggen. Het is simpelweg een kwestie van het openen van een rekening, downloaden van de app en het beleggen in fondsen voor beginners kan van start gaan. Het maakt overigens niet uit of je slechts een paar tientjes of duizenden euro’s wil inzetten.
Met dit artikel hopen we beleggen voor beginners makkelijker te maken en de stap naar financieel rendement en onafhankelijkheid te verkleinen.
1. DeGiro - Beste aandelen app
2,5 miljoen beleggers zijn je al voor gegaan in de afgelopen tien jaar. Deze aandelen app heeft een groot aantal awards gewonnen en is dan ook niet voor niets een van de marktleiders in Nederland. Je kunt wereldwijd aandelen kopen en verkopen van 50 beurzen in 30 landen. En dat tegen zeer lage handelstarieven.
2. eToro - Beste app om te beleggen
Je vindt er meer dan 3000 verschillende assets waaronder aandelen en crypto. Je hebt dus meer dan genoeg keuze. Je kunt hierin handelen via de gebruiksvriendelijke app. Ook als je nog niet eerder hebt gehandeld in aandelen zul je de app begrijpen. Het is dan ook een van de beste beleggingsapps voor beginners.
3. BUX Zero - Beste trading app voor Nederland
Dit beleggingsfonds is gericht op een zo hoog mogelijk rendement door middel van een focus op bedrijven die in de VS gevestigd hebben. Het fonds heeft veel interesse bij Shopify, maar ook Apple, Netflix en Moderna zijn grote aandelen waar ze veel interesse in hebben.
FAQ - Beleggen in aandelen voor beginners
Bij beleggen koop je financiële producten met als doel om rendement te behalen. Het gaat om een grote variëteit aan beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties en fondsen. In de meeste gevallen koop je een klein deel van een bedrijf en krijg je zelfs winstuitkering als daar sprake van is.
Wil je aandelen kopen voor beginners dan zal dat altijd tijd kosten, maar hoeveel bepaal je zelf. Het is tegenwoordig steeds makkelijker om te beginnen met beleggen. Er zijn hulpmiddelen, tutorials en apps waarmee je met een paar klikken beleggingsproducten kunt kopen en verkopen. Wil je niet te veel tijd besteden aan beleggen dan kun je het ook uitbesteden aan experts.
Wat voor beleggingen goed zijn voor jou als beginnende belegger, is afhankelijk van je doelen, budget en het risico wat je wil lopen. Wil je weinig risico lopen dan is het aan te raden om te kiezen voor investeren in fondsen. Deze pakketten van verschillende aandelen zijn met zorg samengesteld met het oog op rendement. Wil je kans op meer winst dan moet je kiezen voor een belegging die meer risicovol is zoals ETF’s. Kies je hiervoor, dan is het van groot belang dat je je goed inleest.
Beleggen in aandelen voor beginners is nooit zonder risico. Er is altijd een risico dat de koers daalt en je een deel van je geld kwijtraakt. Wil je de risico’s zoveel mogelijk beperken kies dan voor een beleggingsproduct dat niet zoveel risico’s heeft zoals obligaties.
Beleggen in fondsen voor beginners is voor iedereen. Je kunt ook als beginnende belegger een beleggingsrekening openen en starten met beleggen. Bij het kiezen van een beleggingsrekening kun je gaan voor een zogenaamde ‘zelf beleggen-rekening’. Je bepaalt vervolgens zelf welke beleggingsproducten je aanschaft.