Een beleggingsfonds is een manier van beleggen waarbij je een jouw beleggingsportefeuille laat beheren door experts. Het is een manier van passief beleggen waarbij een fondsmanager besluit welke instrumenten in te beleggen.
De fondsmanager houd zich actief bezig met het beleggingsfonds, en zal waar nodig aanpassingen maken aan de inhoud van het fonds. Wat belangrijk te weten is, dat je als belegger geen invloed hebt over het aantal of type aandelen en obligaties welke worden aan- en verkocht binnen het fonds.
Wat is een beleggingsfonds?
Een beleggingsfonds is een mandje met verschillende soorten instrumenten zoals aandelen en obligaties, welke actief wordt beheerd door een fondsmanager. Het fonds kan specifieke instrumenten bevatten gebaseerd op markten of regio’s. Beleggingsfondsen zijn zeer populair onder beleggers vanwege de diversificatievoordelen. Net als dividend ETF’s verspreid je het risico enorm, maar bij de fondsen worden de beleggingen actief beheert, en aangepast waar nodig. In plaats van beleggen in een aandeel, beleg je bij een fonds in meerdere instrumenten tegelijkertijd, wat minder risico met zich mee brengt.
Aandelenfondsen beleggen in instrumenten van beursgenoteerde bedrijven. Over het algemeen zijn deze fondsen gericht op een bepaalde regio, sector of een thema.
Waarom beleggen in een fonds?
Met een beleggingsfonds laat je het beleggen over aan een specialist bij een broker die deze voor jou actief onderhoud. Deze weten waarop te letten, en wanneer aanpassingen te maken in het fonds.
Het risico is laag en als belegger
- Beleg je direct in veelbelovende regio’s
- Beleg je in specifieke thema’s of stijlen
- Beleg je in minder toegankelijke financiële markten
- Beleg je in de sterkst groeiende sectoren
- Krijg je een brede spreiding van jouw portefeuille, en dus minder risico
Verschillende soorten beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen kunnen worden gezien volgens risiconiveaus offensief, en defensief, en verdeeld onder 4 soorten fondsen:
- Aandelenfondsen
Hierbij wordt zoals de naam het al aangeeft, al het kapitaal belegt in aandelen. De fondsen richten zich specifiek op sectoren, bijvoorbeeld nieuwe technologische bedrijven of de groene energie sector.
- Obligatiefondsen
Obligaties van bedrijven en overheden. Obligatiefondsen hebben vaak minder risico’s.
- Mixfonds
Zoals de naam het aangeeft zijn mixfondsen een mix van aandelen en obligaties. Dit geeft meer spreiding en zodoende brengt minder risico met zich mee.
- Hedgefonds
Een vierde soort fonds is een hedgefonds, wat een zeer actieve manier van beleggen is waarbij de fondsmanager ook op short gaat. Dit brengt dan ook meer risico’s met zich mee. Zij doen dit om een hoger rendement te behalen.
Open end fondsen
Het aantal aandelen in het fonds kan variëren, het aantal staat niet vast.
Closed end fondsen
Het aantal aandelen in het fonds is vastgesteld, de fondsmanager kan niet besluiten er meer te kopen.
Verschil ETF en beleggingsfonds
Een ETF is vaak een instrument wat een onderliggende waarde van bijvoorbeeld een index volgt. Dit is ook direct het grootste verschil met een beleggingsfonds. Ook wordt een ETF niet actief beheerd zoals bij een beleggingsfonds. Je kunt hier meer lezen over ETF’s.
Voordelen en Nadelen van een beleggingsfonds
Voordelen
Als belegger in een beleggingsfonds profiteert je van de kennis en het deskundige beheer van een beheerder van het fonds. Deze werkt niet alleen maar met een team van experts.
Je hebt bij een beleggingsfonds mogelijkheid om met relatief weinig geld zeer gespreid te beleggen, wat een minder risico met zich brengt. Doorgaans geldt de regel, hoe groter de spreiding hoe kleiner het risico.
Als particuliere belegger kan het moeilijk zijn om bepaalde markten en sectoren te starten met beleggen. Door in specifieke beleggingsfondsen te beleggen kunnen je hier wel toegang toe verschaffen.
Als je zelf een aantal aandelen zou kopen bent je vaak meer kwijt aan transactiekosten dan wanneer je dit via een beleggingsfonds doet.
Nadelen van beleggen in beleggingsfonds
Ondanks de expertise van de fondsbeheerder en de specialisten is een negatief rendement altijd mogelijk. Er zijn altijd risico’s verbonden in beleggen.
De mogelijkheid tot handelen is vaak slechts één keer per dag of zelfs minder. Ook de koers van het fonds wordt slechts één keer per dag aangepast. Bij sommige fondsen is dit zelfs één keer per week, per maand of zelfs nog minder. Vaak moet jouw order een dag van tevoren voor een bepaald tijdstip opgegeven zijn om meegenomen te worden bij het handelsmoment de volgende dag. Dit betekend dat dit goed gepland moet worden en ook dat je niet op actuele gebeurtenissen kunt inspelen op het moment zelf.
Omdat beleggingsfondsen moeten worden bijgehouden door gespecialiseerd personeel komen er hogere kosten bij kijken dan bijvoorbeeld voor een ETF die passief een index volgt. Deze hogere kosten geven helaas geen zekerheid op betere resultaten.
Een beleggingsfonds kiezen
Wanneer je een belegger bent die opzoek is naar een passieve manier van lange termijn beleggen waarbij het risico aanzienlijk lager ligt dan bij individuele aandelen dan is een beleggingsfonds iets voor jou. Maar hoe kies je het juiste fonds?
Hoe kies je een beleggingsfonds?
Het eerste waar je naar kijkt als belegger is het historische rendement van een fonds. Dit is informatie welke je online makkelijk kunt vinden via de broker, of websites zoal de morningstar. Dit is belangrijke informatie omdat het laat zien dat een fonds presteert en zich heeft bewezen.
Tip: kijk altijd naar netto rendementen, vaak zijn de kosten nog niet van het historische rendement afgehaald, wat een vertekend beeld geeft.
De kosten van een beleggingsfonds zijn erg belangrijk om naar te kijken. Aan de hand van een beleggingsstrategie kun je bepalen hoeveel kosten je wilt uitgeven per maand, of per transactie.
Een hoger rendements verwachting gaat vaak gepaard met een hoger risico, ben als belegger je daar bewust van. Ook is het gemiddelde rendement van meerdere jaren (3-10) vaak veel hoger dan 1 jaar. Besluiten hoe lang je wilt beleggen in een fonds kan je hierbij helpen het juiste fonds te kiezen.
Wat voor fonds wil je in beleggen? Welk thema, regio of sector spreekt je als belegger aan? Dit kan in, of buiten Nederland zijn, en als laatste kijk je naar dividend. Kies je het beleggen in fondsen voor dividenduitkering of niet?
Wanneer je de antwoorden op deze vragen weet kun je via jouw online broker of huisbank makkelijk de voor jou juiste beleggingsfonds vinden.
Wat je ook kiest, houd er altijd rekening mee dat je (een deel van) jouw inleg kunt verliezen. Beleggen brengt risico’s met zich mee ongeacht wat het instrument is.