Betalingsmiddelen bestaan al zo’n beetje sinds mensenheugenis. De eerste manier was verschillende producten aan elkaar af te wegen om zo’n goed mogelijke ruil te maken. Zilver en goud maakten op een gegeven moment een steeds gewilliger ruilmiddel tot aan gezichten van staatshoofden die zich erop lieten zetten. De digitale wereld is als we het op de schaal van de Oude-Romeinen of verder terug tot in oost China een kort stukje in de geschiedenis. Toch is het razendsnel gegaan. De mensen die in de jaren ‘80 zijn opgegroeid kunnen nog de oude telefoons herinneren en hebben zelf nog een telefoonnummer moeten draaien. Ze hebben als tieners de eerste mobieltjes meegemaakt, en kunnen nog een wereld herinneren dat ze specifiek een tijd en locatie moesten afspreken om maar daar te wachten totdat de andere persoon kwam opdagen. De nodige duidelijke communicatie die nu bijna als onbeleefd geacht zou worden, was een gewoonte. Digitaal was nauwelijk of niet in te denken. Mensen hadden VCR’s om thuis film te kijken en CD’s om naar muziek te luisteren, geen digitale playlists.
Het is dus het zoveelste fenomeen in een reeks veranderingen die mensen binnen een leven aan het mee maken zijn. Het verlangt veel flexibiliteit bij de mens. Het is af en toe bijna niet bij te benen. Vaak genoeg is iets wat nieuw is en snel op komt niet helemaal duidelijk de juiste keus. Allerlei connecties en bewegingen ter wereld, mensen weten soms niet waar ze moeten kijken. Het Internet staat vaak genoeg vol onzin. Een ding is wel duidelijk. Digitaal is snel en als het je het juiste biedt, uitermate praktisch. De meeste mensen zijn verknocht aan hun smartphone. Open maar een relevante app voor wat je zoekt en meestal kom je al een heel eind om dingen te bewerkstelligen, van een taal leren tot de weg weten.
De meeste banken hebben voor ons al gemakkelijke transacties mogelijk gemaakt. Zolang je maar de app van je bank downloadt en door een paar codes invullen en checks gaat, kan je zolang je jouw smartphone hebt. Hoe zal dit verder verlopen met Crypto?
Een Amerikaans onderzoek door HSB in 2020 toonde aan dat 36% van de kleine tot middelgrote Amerikaanse online bedrijven Bitcoin als betaalmiddel accepteren. Drie megabedrijven Amazon, AT&T en Microsoft accepteren al betalingen met Bitcoin. Zelfs voedselketens zoals Burger King, Subway en KFC zijn begonnen het te accepteren als betaalmiddel.
Het is gewoon een ander betaalmiddel, zouden sommigen zeggen maar het is lang nog niet zo ver als als de standaard creditcard, bankpasje of gewoon betalen met cash. Hoewel de voornoemde bedrijven zijn begonnen, is het nog wel op een manier als de tenen in het water doen om de temperatuur te testen. KFC had bijvoorbeeld in Canada de actie Bitcoin bucket geïnitieerd. Dit hield in dat voor enkel maar een bepaalde periode mensen met Bitcoin konden betalen voor de bucket om het dan gratis thuis geleverd te krijgen. Andere bedrijven zoals AMC Theaters, AT&T, Microsoft, Paypal, Overstock, Starbucks en Newegg blijken het al volledig geïntroduceerd te hebben.
Dat grote bedrijven vertrouwen hebben getoond in cryptocurrency is een indicator dat de onzekerheden rondom crypto niet groot genoeg bleken te zijn om het onderdeel van hun bedrijfsstrategie te laten zijn. Een boel vraagtekens zijn geplaatst bij crypto. Hoewel het de standaard consument voordelig kan uitkomen gezien het een andere optie net als TransferWise dan de banken geeft, is in tegenstelling tot TransferWise er allerlei potentiële instabiliteit en directe links met het sponsoren van oorlogen. Crypto is veel minder gereguleerd dus erg aantrekkelijk voor snellere sponsoring van gewelddadige activiteiten. Het reguleren van dat soort transacties zou het sponsoren van oorlogen en mensenhandel kunnen bemoeilijken.
Een ander punt om bij stil te staan is de mogelijkheid dat cash niet meer zal bestaan. Tegen die tijd zullen de muntenverzamelaars vast en zeker hun verzamelingen voor veel geld kwijt kunnen, mochten ze ervan af willen. In het dagelijks leven betekent dat een boel armere mensen het erg moeilijk kunnen gaan krijgen. In Nigeria is het al begonnen. Een land waar arm en rijk verder uit elkaar liggen dan in Nederland. Soortgelijke chaos die uit dat soort, met name korte termijn, besluiten komt zal zeker een risico in de toekomst zijn.
In de tussentijd spelen individuen in hun vrije tijd wat op de markt en zal het leuk zijn om hun extra verzamelde centjes te spenderen bij bedrijven naar hun keuze. Er zijn dus al een aantal bedrijven mee begonnen.