Bij een beursgang besluit een bedrijf haar aandelen te verkopen aan het publiek. Het bedrijf kan zelf beslissen hoeveel aandelen het op de markt brengt. Een investeringsbank doet een voorspelling op de vraag en zal op basis daarvan een introductieprijs voorstellen. Logischerwijze zal de introductieprijs hoog zijn als de voorspelde vraag ook hoog is ten opzicht van het aanbod.
In dit artikel gaan we kijken naar de 10 grootste beursgangen ter wereld. Dat betekent dat we gaan kijken naar de 10 bedrijven die momenteel het meeste waard zijn. Enkele namen zul je waarschijnlijk direct herkennen, terwijl voor sommigen niet meteen een belletje zal gaan rinkelen. We gaan het lijstje hieronder voor je af.
- Saudi Aramco, december 2019, 29.4 biljoen dollar
Op nummer 1, nauw gevolgd door nummer 2, staat Saudi Aramco. Saudi Aramco is een van de weinige bedrijven uit de lijst die niet gevestigd is in de Verenigde Staten. Saudi Aramco is gevestigd in Saudi-Arabië en is de grootste oliemaatschappij ter wereld, eigendom van de overheid van Saudi-Arabië. Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 2.358 miljard Amerikaanse dollar. Het bedrijf is opgericht in 1933 en focust zich op het winnen van olie en gas.
- Apple, 1980 1.8 biljoen dollar
Op nummer 2, een naam waarvan je waarschijnlijk wel eens gehoord hebt, of wellicht zelf producten van hebt, Apple. Het bedrijf heeft momenteel een beurswaarde van 2.353 miljard Amerikaanse dollar. Het bedrijf staat bekend om de productie van elektronische apparaten, waaronder de iPhone, Macbook en iPad. Het bedrijf bestaat aanzienlijk korter dan de nummer 1 uit deze lijst, namelijk sinds 1976 . Door de snelle opkomst van technologie in de 21e eeuw maakte Apple grote stappen, en heeft daarvan erg geprofiteerd.
- Microsoft, 1986 61 miljoen dollar
Een naam die je vast ook wel eens voorbij hebt horen komen, Microsoft, staat op plaats nummer 3 in de lijst van grootste beursgangen ter wereld. Het bedrijf bestaat iets langer dan Apple, het is namelijk opgericht in 1975. Microsoft heeft een beurswaarde van 2.019 miljard Amerikaanse dollar. We hebben allemaal wel eens een van de producten van Microsoft gebruikt; het besturingssysteem, Word, PowerPoint, Bing, en ga zo maar door.
- Alphabet, 2021 188 miljoen dollar
Een naam die je wellicht niet meteen zal herkennen is Alphabet, totdat je hoort welke bedrijven hieronder vallen. Google, YouTube en Fitbit zullen waarschijnlijk wel bekend in de oren klinken. Alphabet heeft momenteel een marktkapitalisatie van 1.507 miljard Amerikaanse dollar.
- Amazon, 1997 15.75 miljoen dollar
Begonnen als een online boekwinkel en uitgegroeid tot het grootste e-commerce platform van de wereld. Het in de Verenigde Staten gevestigde Amazon heeft naast de webshop ook andere bekende bedrijfsonderdelen, hierbij kun je denken aan Amazon Prime en Amazon web. Amazon heeft een beursgang van 1.244 miljard Amerikaanse dollar en verdient daarmee een 5e plek op deze ranglijst.
- Tesla, 2010 226.1 miljoen dollar
Een relatief nieuwe beursgang is die van Tesla. Dit bedrijf is namelijk opgericht in 2003. Tesla is vooral bekend om de productie van elektrische auto’s. Ook komt de op mede-oprichter van Tesla, Elon Musk, vaak in het nieuws met zijn unieke kijk op technologie en de toekomst. De beursgang van Tesla heeft een grote kloof met de nummer 5 uit deze lijst, maar heeft alsnog een beurswaarde van 729 miljard Amerikaanse dollar.
- Berkshire Hathaway
Deze investeringsmaatschappij is gevestigd in de Verenigde Staten en heeft aandelen in onder andere Apple, IBM, American Express en Coca Cola. Alle investering zijn samen goed voor ruim 686 miljard Amerikaanse dollar.
- Meta platforms
De naam van deze beursgang wordt steeds bekender, maar zal waarschijnlijk nog steeds onder doen aan bekende merken onder het moederbedrijf: Facebook, Instagram, Whatsapp, Oculus en Messenger. Samen zijn alle bedrijven goed voor een marktkapitalisatie van zo’n 545 miljard Amerikaanse dollar.
- Taiwan Semiconductor Manufactering
Op nummer 9 staat weer een bedrijf dat als een van de weinige niet uit de Verenigde Staten komt. Zoals de naam van het bedrijf al doet vermoeden is het bedrijf gevestigd in Taiwan. Het bedrijf is de grootste speler in de productie van halfgeleiders en heeft een marktkapitalisatie van 495 miljard Amerikaanse dollar.
- NVIDIA
Op de laatste plek in deze lijst staat het technologiebedrijf NVIDIA. Het in 1993 opgerichte bedrijf is actief in veel verschillende markten. Het produceert grafische kaarten voor computers, maar houdt zich daarnaast ook bezig met de productie van videogames, cloud computing en Artificial Intelligence. NVIDIA heeft een beurswaarde van 467 miljard Amerikaanse dollar.
De 10 bedrijven met de grootste beursgang zijn samen goed voor duizenden miljarden Amerikaanse dollars. Het is moeilijk om dat in perspectief te plaatsen, maar je krijgt wellicht een idee bij hoe groot deze bedrijven zijn met het volgende voorbeeld: De grootste Nederlandse beurswaarde is ASML en is goed voor 213 miljard Amerikaanse dollar, dat is 10 keer minder dan de nummer 1 in deze lijst.