Aandelen zijn onder beleggers al jaren het populairste beleggingsproduct. 100 jaar geleden kon je al aandelen kopen. Vroeger kreeg je hiervan een bewijs, tegenwoordig kun je aandelen heel makkelijk online kopen. Hierdoor wordt het voor de gemiddelde mens veel makkelijker om geld te investeren in aandelen. In dit artikel vertel ik je meer over waarom aandelen en P2P-leningen deel uit moeten maken van je beleggingsportfolio.
Wat zijn P2P-leningen?
Peer-to-peer leningen zijn leningen die aangevraagd worden door een consument, waarbij particuliere investeerders het geld verstrekken aan een particulier. P2P-leningen is een vorm van crowdfunding die de afgelopen jaren razend populair is geworden. Het is makkelijker om snel geld te lenen en de voorwaarden zijn (vaak) soepeler. Consumenten die een peer-to-peer lening aanvragen, betalen gemiddeld 15% rente per jaar. De rente die je betaalt, is afhankelijk van kredietrating. Mensen met een goede kredietrating betalen minder rente dan mensen met een slechte kredietrating.
Wat zijn aandelen?
Een aandeel is een bewijs dat je een deel van een onderneming bezit. De aandelen waar we het in dit artikel over hebben, zijn aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Het is ook mogelijk om te investeren in aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven, deze aandelen zijn echter niet vrij te koop. Door het enorme aantal zzp’ers in Nederland, bouwen steeds meer mensen geen pensioen op. Investeren in aandelen kan de manier zijn om op lange termijn vermogen op te bouwen.
Waarom investeren mensen in P2P-leningen?
Mensen investeren in P2P-leningen vanwege het rendement, het gemak en omdat de investeerders inkomen uit hun vermogen willen behalen. Door te investeren in P2P-leningen kun je een rendement van 10% tot 12% per jaar behalen. Het investeren is erg makkelijk te automatiseren. Veel P2P-platformen bieden auto-invest aan. Het platform kan dan zelf leningen kopen. Elke maand ontvang je rente en aflossing. Wanneer je de rente herinvesteert, kun je maximaal gebruik maken van het ‘rente-op-rente’ effect.
Waarom investeren mensen in aandelen?
Aandelen en P2P-leningen hebben beide andere eigenschappen. Beleggers die investeren in aandelen doen dit vaak voor de waardestijging, terwijl beleggers die investeren in P2P-leningen dit doen voor het inkomen uit vermogen.
Eigenschappen aandelen
- bezit een deel van een onderneming;
- makkelijk te diversifiëren;
- potentieel hoog rendement;
- liquide;
- veel onderzoek nodig;
- relatief lage kosten;
- investeren voor de lange termijn.
Eigenschappen P2P-leningen
- investeren met een klein bedrag;
- makkelijk te diversifiëren;
- potentieel hoog rendement;
- weinig onderzoek;
- eenvoudig;
- inkomen uit je vermogen;
- lage kosten;
- makkelijk te automatiseren;
- minder liquide dan bijvoorbeeld aandelen;
- investeren voor de lange termijn.
Voordelen P2P-leningen ten opzichte van aandelen
In P2P-leningen vereist minder analyse. Het is hierbij veel belangrijker om met een klein bedrag te investeren in veel verschillende leningen. Het is eenvoudig om je portfolio te diversifiëren en daardoor je risico te spreiden. Ook ontvang je inkomen uit je vermogen wat je kunt gebruiken om je pensioen aan te vullen. De kosten zijn ook een stuk lager.
Voordelen aandelen ten opzichte van P2P-leningen
Door te investeren in aandelen kun je een hoger rendement behalen. Ook heb je een stuk meer keuze. Daarnaast is het mogelijk om aandelen snel liquide te maken. Dit is bij P2P-leningen lastiger. Bij aandelen bepaal je zelf wanneer je ze aan- en verkoopt.
Investeer in aandelen en P2P-leningen
Als je investeert in aandelen en P2P-leningen spreid je direct het risico. Meer spreiding zorgt op de lange termijn voor meer rendement. De sterke eigenschappen van P2P-leningen en van aandelen vullen elkaar goed aan. De presentatie van aandelen en P2P-lening zijn niet aan elkaar gekoppeld. Je spreidt het risico waardoor het rendement stabieler is.
Spreid je risico
Het spreiden van je risico is het grootste voordeel. Door in deze twee beleggingsproducten te investeren kun je eenvoudig de balans in je portfolio terugwinnen. Stijgen je aandelen hard? Dan kun je bepalen om een deel te verkopen en dit te investeren in P2P-leningen. Daar ontvang je maandelijks inkomsten uit.
Haal een hoger rendement
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je door je risico te spreiden op lange termijn je rendement verhoogt. Voor veel mensen is rendement de belangrijkste reden om hierdoor neemt de relatieve waarde van je geld af. Je kunt dus elk jaar minder kopen met je spaargeld.
Krijg inkomen uit je vermogen
Door aandelen en P2P-leningen te combineren kun je inkomen uit je vermogen halen. Dit kun je gebruiken om je pensioen aan te vullen of eerder te stoppen met werken. Wanneer je elke maand veel rente binnenkrijgt, kun je er ook voor kiezen om een minder betaalde baan te nemen.
FAQ
Hoe kan ik bepalen welke aandelen ik moet kopen?
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat maar heel weinig beleggers op lange termijn de S&P 500 verslaan. Spreiding is bij aandelen belangrijk. Je bepaalt helemaal zelf welke aandelen je koopt. Doe vooraf altijd je eigen onderzoek.
Hoe kan ik het risico bij P2P-leningen beperken?
Het risico bij P2P-leningen kun je beperken door met een klein bedrag te investeren in veel verschillende leningen. Daarnaast kun je investeren in leningen met een betere kredietrating. Hierbij is de kans groter dat deze terugbetaald worden.
Hoe kan ik starten met beleggen in aandelen en P2P-leningen?
Online zijn er verschillende platformen waarop je aandelen of P2P-leningen kunt kopen.
Hoe kan ik op de lange termijn succesvol beleggen?
Het ‘rente-op-rente-effect’ gaat steeds harder voor je werken. Als je portfolio elk jaar groeit, ontvang je elk jaar meer rente. Spreid je portfolio, volg het nieuws en vermijd te veel individuele aandelen.
Hoe selecteer ik een goed P2P-platform?
Bekijk de rendementen uit het verleden. Kijk of deze niet te snel teruglopen. Bekijk daarnaast wat ze doen tegen wanbetalers, kijk naar de rendementen en naar de statistiekenpagina.
Hoe selecteer ik de juiste broker?
Bekijk het aanbod van de broker, de kosten en de app of website.